Totale tijd: 4 uur Bereiding: 45 min Koelen: 3 uur Personen: 12 Kilocalorieën: 3476 kcal in totaal | 290 kcal per portie Kosten bij : €36,45 in totaal | €3,04 per portie Geplaatst op: 26 maart 2020 Laatst bijgewerkt: 12 november 2022
Ingrediënten
Bodem
200 gram koekjes (bastognes zijn het lekkerst, maar digestives of mariabiscuitjes kunnen ook)
70 gram boter of (plantaardige) margarine
Vulling
500 gram rode vruchten (je kunt gebruiken maken van een mix of kiezen voor één fruitsoort, bijvoorbeeld
aardbeien of frambozen)
10 gelatineblaadjes
Optioneel: 25 mL citroensap (ongeveer 0,5 citroen)
500 gram kwark
150 gram witte basterdsuiker
250 mL slagroom
Optioneel: slagroom en/of rode vruchten ter decoratie
Materiaal
Taartvorm 24 cm doorsnede
Steelpannetje
Beslagkom
Blender of staafmixer
Mixer of garde
Bereiding
Bodem
- Smelt de boter in een steelpannetje of in de magnetron.
- Doe de koekjes in de blender of rol/sla het tot een poeder met een deegroller. Meng de koekjes en de boter.
- Bekleed een taartvorm met bakpapier. Doe de koekjes erin, druk dan goed aan op de bodem en zet de taartvorm even in de koelkast.
- Tip: het kwarkmengsel kan 'reageren' met het metaal van de vorm. Je ziet dan dat het kwarkmengsel een beetje paarsig wordt
waar de rest roze blijft. Je kunt het vergelijken met een soort roest. Je kunt dit voorkomen door ook de zijkanten van de bakvorm
te bekleden met bakpapier. Invetten alleen is niet genoeg om de kleurverandering te voorkomen.
Vulling
- Doe de gelatineblaadjes in een bakje water, zorg dat ze allemaal onder water zitten. Laat gedurende 5-10 minuten weken.
- Maak de vruchtenpuree. Houd eventueel wat vruchten achter voor decoratie. Kook de vruchten samen met het citroensap in een steelpannetje
op middelhoog vuur (links). De vruchten koken als het goed is kapot (midden). Eventuele hardnekkige vruchten kun je nog met een staafmixer fijn
malen (rechts).
- Klop ondertussen de slagroom stijf.
- Knijp de gelatineblaadjes uit en los op in de warme vruchtenpuree. Zorg dat de puree niet te heet is, maar wel
warm als je de gelatine erin doet, anders verbrandt de gelatine.
- Doe de kwark in een beslagkom en roer de basterdsuiker er doorheen.
- Voeg daarna de vruchtenpuree toe en roer goed. Als je vruchtenpuree hebt met veel pitjes (zal bij bijvoorbeeld aardbeien wel meevallen,
bij bessen heb je juist wel pitjes), kun je de vruchtenpuree door een zeef doen.
- Voeg daarna de slagroom toe aan het mengsel. Doe dit met een scheppende/vouwende beweging zodat je niet alle luchtigheid er gelijk weer uit roert.
Kwarktaart samenstellen
- Neem de taartvorm uit de koelkast en doe de vulling erin. Laat de kwarktaart nog minimaal 3 uur in de koelkast opstijven.
Gelei-topping
- Doe de gelatineblaadjes in een bakje water, zorg dat ze allemaal onder water zitten. Laat gedurende 5-10 minuten weken.
- Doe het vruchtensap samen met de suiker (en eventueel citroensap) in een steelpannetje, op laag vuur. Roer totdat de suiker is opgelost.
- Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze in het steelpannetje. Roer totdat de gelatine is opgelost.
- Laat het afkoelen tot je je vinger erin kan dopen zonder hem te verbranden. Doe de gelei dan over de kwarktaart. Let op: je kwarktaart
moet echt al goed opgesteven zijn, anders blijft de gelei niet mooi bovenop liggen.
- Laat nog minimaal een uur opstijven in de koelkast.