Kwarktaart met rode vruchten


Totale tijd: 4 uur
Bereiding: 45 min
Koelen: 3 uur
Personen: 12
Kilocalorieën: 3476 kcal in totaal | 290 kcal per portie
Kosten bij : €36,45 in totaal | €3,04 per portie
Geplaatst op: 26 maart 2020
Laatst bijgewerkt: 12 november 2022

Ingrediënten



Bodem
  • 200 gram koekjes (bastognes zijn het lekkerst, maar digestives of mariabiscuitjes kunnen ook)
  • 70 gram boter of (plantaardige) margarine

Vulling
  • 500 gram rode vruchten (je kunt gebruiken maken van een mix of kiezen voor één fruitsoort, bijvoorbeeld aardbeien of frambozen)
  • 10 gelatineblaadjes
  • Optioneel: 25 mL citroensap (ongeveer 0,5 citroen)
  • 500 gram kwark
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 250 mL slagroom
  • Optioneel: slagroom en/of rode vruchten ter decoratie

Materiaal
  • Taartvorm 24 cm doorsnede
  • Steelpannetje
  • Beslagkom
  • Blender of staafmixer
  • Mixer of garde

Bereiding

Bodem
- Smelt de boter in een steelpannetje of in de magnetron.

- Doe de koekjes in de blender of rol/sla het tot een poeder met een deegroller. Meng de koekjes en de boter.

- Bekleed een taartvorm met bakpapier. Doe de koekjes erin, druk dan goed aan op de bodem en zet de taartvorm even in de koelkast.

- Tip: het kwarkmengsel kan 'reageren' met het metaal van de vorm. Je ziet dan dat het kwarkmengsel een beetje paarsig wordt waar de rest roze blijft. Je kunt het vergelijken met een soort roest. Je kunt dit voorkomen door ook de zijkanten van de bakvorm te bekleden met bakpapier. Invetten alleen is niet genoeg om de kleurverandering te voorkomen.

Vulling
- Doe de gelatineblaadjes in een bakje water, zorg dat ze allemaal onder water zitten. Laat gedurende 5-10 minuten weken.
- Maak de vruchtenpuree. Houd eventueel wat vruchten achter voor decoratie. Kook de vruchten samen met het citroensap in een steelpannetje op middelhoog vuur (links). De vruchten koken als het goed is kapot (midden). Eventuele hardnekkige vruchten kun je nog met een staafmixer fijn malen (rechts).

- Klop ondertussen de slagroom stijf.

- Knijp de gelatineblaadjes uit en los op in de warme vruchtenpuree. Zorg dat de puree niet te heet is, maar wel warm als je de gelatine erin doet, anders verbrandt de gelatine.
- Doe de kwark in een beslagkom en roer de basterdsuiker er doorheen.

- Voeg daarna de vruchtenpuree toe en roer goed. Als je vruchtenpuree hebt met veel pitjes (zal bij bijvoorbeeld aardbeien wel meevallen, bij bessen heb je juist wel pitjes), kun je de vruchtenpuree door een zeef doen.

- Voeg daarna de slagroom toe aan het mengsel. Doe dit met een scheppende/vouwende beweging zodat je niet alle luchtigheid er gelijk weer uit roert.


Kwarktaart samenstellen
- Neem de taartvorm uit de koelkast en doe de vulling erin. Laat de kwarktaart nog minimaal 3 uur in de koelkast opstijven.


Gelei-topping
- Doe de gelatineblaadjes in een bakje water, zorg dat ze allemaal onder water zitten. Laat gedurende 5-10 minuten weken.
- Doe het vruchtensap samen met de suiker (en eventueel citroensap) in een steelpannetje, op laag vuur. Roer totdat de suiker is opgelost.

- Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze in het steelpannetje. Roer totdat de gelatine is opgelost.
- Laat het afkoelen tot je je vinger erin kan dopen zonder hem te verbranden. Doe de gelei dan over de kwarktaart. Let op: je kwarktaart moet echt al goed opgesteven zijn, anders blijft de gelei niet mooi bovenop liggen.

- Laat nog minimaal een uur opstijven in de koelkast.

Resultaat