Totale tijd: 1 uur Bereiding: 30 min Oven: 20 min Afkoelen: 10 min Stuks: 12 Kilocalorieën: 1986 kcal in totaal | 166 kcal per stuk Kosten bij : €1,67 in totaal | €0,14 per stuk Geplaatst op: 23 februari 2020 Laatst bijgewerkt: 29 december 2020
Ingrediënten
Roze koeken
100 gram boter of (plantaardige) margarine
100 gram witte basterdsuiker
Optioneel: rasp van 1 citroen
1 theelepel vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker
0,25 theelepel rode voedselkleurstof (zo nodig meer) of 1 eetlepels bietensap (pas op, dan kan het wel naar bietjes gaan smaken)
Materiaal
Muffinvorm
Beslagkom
Mixer of garde
Grote, platte bakvorm en/of aluminiumfolie
Bereiding
Roze koeken
- Mix de boter en suiker tot een luchtig mengsel. Zorg ervoor dat de boter een beetje zacht is, dus gebruik boter op kamertemperatuur
of smelt het desnoods eerst nog een beetje.
- Voeg daarna de citroenrasp, vanille-extract (of vanillesuiker) en de eieren een voor een toe.
- Voeg daarna het zout, bakpoeder en de bloem toe en mix deze er met een spatel doorheen.
- Vet een muffinvorm in met boter of olie en bestuif met een laagje bloem. Verdeel daarna het beslag over de vormpjes.
Vet het echt goed in, anders krijg je de roze koeken er niet meer uit.
- Dek de muffinvorm af met een (ingevette) bakplaat en bak de koeken gedurende 20 minuten op 180°C in de oven.
Na 10 minuten kun je de bakplaat verwijderen. De bakplaat voorkomt dat de koeken gaan rijzen net als een cupcake.
Als je geen bakvorm hebt die groot genoeg is (net als ik), kun je ook ingevet aluminiumfolie gebruiken.
Zet daar dan wel een bakvorm bovenop om het te verzwaren, zodat de koeken niet alsog door de aluminiumfolie heen rijzen.
- Laat de koeken eerst 5 minuten in het bakvorm afkoelen en haal ze daarna eruit. Als de koeken volledig zijn afgekoeld, kun je de bovenkanten
eventueel bijsnijden om de bovenkant plat te maken (let op kruimelvorming dan). Een lichte bolling is niet erg.
Glazuur
- Maak het glazuur met de poedersuiker en de voedselkleurstof/het bietensap volgens dit recept.
Leng eventueel (heel voorzichtig!) aan met water, een theelepel per keer.
Het moet een heel dik glazuur worden wat langzaam uitloopt.
- Verdeel het glazuur over de koeken, zodat je roze koeken krijgt.