Spakenburgs hart


Totale tijd: 2 uur en 30 min
Bereiding: 15 min
Oven: 15 min
Koelen: 2 uur
Personen: 10
Kilocalorieën: 2706 kcal in totaal | 271 kcal per portie
Kosten bij : €0,99 in totaal | €0,10 per portie
Geplaatst op: 26 februari 2021
Laatst bijgewerkt: 26 februari 2021

Ingrediënten

2
20
Voor 10 porties
Koek
  • 125 gram boter of (plantaardige) margarine (boter is bij deze koek wel het lekkerst)
  • 125 gram suiker
  • 175 gram bloem
  • 0,5 theelepel baking soda
  • Snufje zout
  • 50 mL water

Fondant
  • 1 eiwitten
  • 175 gram poedersuiker

Materiaal
  • Beslagkom
  • Mixer

Bereiding

Spakenburgs hart
- Kneed alle ingrediënten, behalve het water, tot een samenhangend deeg. Voeg dan het water toe en maak er een samenhangend deeg van.

- Maak een plak van het deeg, doe het in vershoudfolie en laat gedurende 2 uur in de koelkast koelen.

- Haal het deeg weer uit de koelkast en rol het uit tot een plak van ongeveer 6 mm dik. Snijd eventueel in een vorm naar keuze (meestal dus een hart).

- Doe de koek op een met bakpapier beklede bakplaat en bak gedurende 13-15 minuten op 160°C, totdat de koek aan de randen lichtbruin kleurt. Hij blijft in het midden wat bleek en zacht, maar dat hoort zo. Kleinere koeken hebben wat korter nodig (13 min) en grote koeken wat langer (15 min).

- Klop ondertussen de eiwitten stijf met een garde of mixer. Als de eiwitten stijf zijn, doe je de poedersuiker beetje bij beetje bij de eiwitten. Spatel of mix de poedersuiker dan voorzichtig door de eiwitten heen tot je een dik, wit glazuur hebt.

- Als de koek is afgekoeld, doe je de fondant in een spuitzak en spuit je een versiering naar keuze over de koek.

Resultaat