Tompoucen


Totale tijd: 2,5 - 3 uur
Bereiding: 40 min
Oven: 15 min
Koelen: 1 uur en 30 min - 2 uur
Stuks: 8
Kilocalorieën: 3063 kcal in totaal | 383 kcal per stuk
Kosten bij : €4,11 in totaal | €0,51 per stuk
Geplaatst op: 11 mei 2020
Laatst bijgewerkt: 15 april 2022

Ingrediënten

2
20
Voor 8 stuks
Tompoucen
  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 450 gram Zwitserse room, dat komt neer op
    • 250 mL melk
    • 50 gram suiker
    • 2 eierdooiers
    • 25 gram bloem
    • 0,5 vanillestokje
    • Optioneel: 1 blaadje gelatine
    • 150 mL slagroom
    • 15 gram suiker
  • 150 mL slagroom
  • 15 gram suiker
  • Voor het glazuur
    • 80 gram poedersuiker
    • 1 eetlepel water en voedingskleurstof of 1 eetlepel sap van rode (of oranje) vruchten

Materiaal
  • Beslagkom
  • Garde
  • Steelpannetje
  • Vershoudfolie
  • Optioneel: metalen bakvorm om bladerdeeg af te dekken in de oven
  • Optioneel: spuitzak met spuitmondje

Bereiding

Tompoucen
- Maak de Zwitserse room volgens dit recept. Inclusief afkoelen kost je dat ongeveer 2 uur, dus begin daar op tijd mee.
- Snijd de 8 plakjes bladerdeeg in tweeën zodat je 16 strookjes krijgt (voor 8 tompoucen dus). Heb je een rol bladerdeeg in plaats van plakjes, snijd dan plakjes van ongeveer 6 bij 12 cm.

- Leg de plakjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de kant waar wat meer bloem op zit op het bakpapier. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg, dat zorgt ervoor dat ze minder opbollen in de oven.

- Optioneel: leg nog een velletje bakpapier op de plakjes bladerdeeg en leg daar een metalen bakvorm of bakplaat op. Gebruik geen glazen of stenen bakvorm, want die zijn te zwaar. Met deze methode krijg je écht platte plakjes bladerdeeg zoals bij tompoucen in de winkel. Als je deze methode niet gebruikt, krijg je alsnog wat opgebolde plakjes bladerdeeg. Dat smaakt net zo lekker, maar dan weet je in ieder geval wat het resultaat wordt.
- Bak de plakjes bladerdeeg gedurende 10 minuten op 220°C in de oven. Gebruik je de metalen bakvorm om af te dekken, bak de plakjes dan eerst 10 minuten met bakvorm, haal dan de bakvorm eraf, en bak dan nog eens 5 minuten zonder bakvorm (ze blijven plat).

- Laat de plakjes bladerdeeg afkoelen.
- Klop de slagroom met de suiker stijf.

- Maak het glazuur. Meng de poedersuiker met 1 eetlepel water en voeg dan voedingskleurstof toe om het glazuur roze of oranje te maken. Je kunt in plaats van water en voedingskleurstof ook het sap van een rode of oranje vrucht gebruiken. Let op dat er geen pitjes in zitten.
- Stel de tompoucen samen. Leg een plakje bladerdeeg op een bord, spuit daarop de Zwitserse room (+/-45 gram). Zorg dat je niet te dicht op de rand spuit, want hij kan nog wat uitlopen. Spuit daar bovenop slagroom (+/-20 gram). Heb je geen spuitzak, gebruik dan gewoon een lepel.

- Neem een ander plakje bladerdeeg en doe daar het glazuur op. Als het glazuur erop zit, leg je dit plakje bovenop de belegde helft.

Resultaat