Baked Alaska ijstaart


Totale tijd: 2,5 - 7 uur
Bereiding: 30 min
Koelen: 2 - 6 uur
Personen: 16
Kilocalorieën: 7363 kcal in totaal | 460 kcal per portie
Kosten bij : €8,79 in totaal | €0,55 per portie
Geplaatst op: 17 februari 2023
Laatst bijgewerkt: 17 februari 2023

Ingrediënten

Baked Alaska ijstaart
  • 1,6L ijs naar keuze, ik maakte het met zelfgemaakte stoofperenijs
    • 1000 mL sap wat overblijft na het maken van stoofpeertjes
    • 600 mL melk
    • 500 mL slagroom
    • 6 eidooiers
    • 150 gram suiker
    • 1 vanillestokje
  • 0,75 cake, ik maakte hem zelf met dit recept
    • 150 gram boter
    • 150 gram suiker
    • 3 eieren
    • Optioneel: rasp en sap van 0,3 citroen
    • 150 gram bloem
    • 0,75 zakje vanillesuiker
    • 6 gram bakpoeder
    • Snuf zout
  • 1 blikje gecondenseerde melk (alternatief: jam of chocoladepasta, afhankelijk van je keuze voor ijssmaak)

Topping
  • 3 eiwitten
  • 180 gram suiker

Materiaal
  • Beslagkom van 2L
  • Mixer of garde
  • Optioneel: suikerthermometer
  • Optioneel: spuitzak

Bereiding

Baked Alaska ijstaart
- Voor dit recept moet je een aantal voorbereidingen treffen die bij elkaar zo'n 5-6 uur duren.
- Maak het stoofperenijs volgens dit recept.
- Maak de dulce de leche. Dit doe je door een blikje gecondenseerde melk gedurende 3 uur dicht in een pan water te koken.
- Maak de cake volgens dit recept.

Samenstellen
- Bekleed een beslagkom met vershoudfolie. Snijd de cake in dunne plakjes en bekleed de bakvorm met cake.

- Besmeer de cake met dulce de leche. Je hebt waarschijnlijk niet het hele blikje nodig, maar zorg ervoor dat je een eetlepel overhoudt voor de bovenkant.

- Doe het stoofperenijs in de beslagkom. Gebruik je net zelf gemaakt ijs, dan is het handig om de taart nu 30-60 minuten in de vriezer te zetten.

- Bekleed daarna de bovenkant met cake. Gebruikt eventueel nog wat dulce de leche om aan elkaar te lijmen.

- Zet de taart weer terug in de vriezer totdat je hem gaat serveren. Als je net zelf gemaakt ijs hebt gemaakt, heeft de taart 4-6 uur vriezertijd nodig. Als je ijs hebt gebruikt wat al uit de vriezer kwam, dan bevriest het ijs ook weer wat sneller.

Topping
- Vlak voordat je de taart gaat serveren, haal je de taart uit de vriezer. De platte kant wordt nu de onderkant.
- Maak de italiaanse meringue volgens dit recept
- Verdeel de meringue (met een spuitzak) over de ijstaart. Brandt nu met een crème brûlée-brander de meringue tot een mooie goudbruine gloed.

Resultaat