Moussaka


Totale tijd: 1 uur
Bereiding: 30 min
Oven: 40 min
Personen: 4
Kilocalorieën: 2323 kcal in totaal | 581 kcal per portie
Kosten bij : €7,83 in totaal | €1,96 per portie
Geplaatst op: 15 april 2020
Laatst bijgewerkt: 12 november 2022

Ingrediënten

1
10
Voor 4 porties
Moussaka
  • 500 gram aardappelen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 2 aubergines (bij elkaar ongeveer 450 gram)
  • 400 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel oregano
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 150 gram geraspte kaas

Bechamelsaus
  • 30 gram boter of (plantaardige) margarine
  • 40 gram bloem (vervangbaar door zelfrijzend bakmeel)
  • 500 mL water of melk
  • Zout, peper

Materiaal
  • Ovenschaal
  • Koekenpan
  • Steelpannetje

Bereiding

Moussaka
- Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes. Kook ze gedurende 10 minuten in een kookpan. Ze moeten niet te gaar worden, anders vallen ze uit elkaar.

- Snijd de ui en de knoflook en bak deze in een koekenpan.

- Begin ondertussen aan de bechamelsaus.
- Snijd de aubergines in de lengte in plakjes van max 1 cm dik. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met een dun laagje olie. Strooi er peper en zout over. Bak ze gedurende 10 minuten in de oven op 180°C.

- Als de ui en knoflook gebakken zijn, voeg je het gehakt en de oregano toe aan de koekenpan.

- Als het gehakt bruin is, voeg dan de tomatenblokjes, peper en zout toe.

- Als alle onderdelen klaar zijn, kun je de ovenschaal samenstellen. Begin met een laag gehaktmengsel (vergeten op de foto te zetten). Daarbovenop komen de aubergines. Daar weer bovenop komen de plakjes aardappelen. Giet de bechamelsaus eroverheen. Sluit af met een laagje geraspte kaas.

- Bak de moussaka gedurende 30 minuten op 180°C.

Resultaat