Boeuf bourguignon


Totale tijd: 3 uur
Bereiding: 40 min
Personen: 4
Kilocalorieën: 2510 kcal in totaal | 628 kcal per portie
Kosten bij : €9,57 in totaal | €2,39 per portie
Geplaatst op: 26 januari 2024
Laatst bijgewerkt: 26 januari 2024

Ingrediënten

1
10
Voor 4 porties
Boeuf bourguignon
  • 100-150 gram spekjes
  • 2 uien
  • 400 gram sukadelappen, riblappen of runderlappen
  • 1 eetlepel bloem (alternatief: maizena)
  • Zout, peper
  • 70 gram tomatenpuree (=1 blikje)
  • Optioneel: 1 eetlepel appelstroop
  • 200 mL wijn (je kunt dit ook vervangen door water)
  • 200 mL water
  • 1 bouillonblokje (runderbouillon)
  • 400 gram wortels
  • 400 gram champignons
  • 2 laurierblaadjes
  • Serveer met 1000 gram aardappelen
*Variatie: zonder champignons: stoofvlees
Variatie: zonder groenten: hachee

Materiaal
  • Braadpan

Bereiding

Stoofvlees
- Snijd de uien, wortels en champignons. Snijd het vlees in stukjes van ongeveer 2x3 cm.

- Bak de spekjes, voeg na 5 minuten ook de uien toe.

- Optioneel: bak nu ook de champignons mee. Je kunt er ook voor kiezen om deze later toe te voegen samen met de wortels.

- Haal de uien en spekjes (en champignons) even uit de pan en leg ze apart op een bord.
- Bak daarna het vlees zodat de buitenkant bruin is. Het hoeft niet door en door gaar te zijn.

- Als het vlees aan de buitenkant bruin is, doe je er een eetlepel bloem bij, roer goed om. Doe dan de stroop en tomatenpuree erbij en roer weer om.

- Voeg de spekjes, uien, champignons en wortels toe. Voeg wijn en/of water toe zoat het geheel net onder water staat. Voeg ook het bouillonblokje en laurierblaadjes toe.

- Laat gedurende minimaal 1,5 uur op een laag vuur sudderen, met de deksel op de pan. Roer af en toe.
- Optioneel: schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Kook deze de laatste 30-45 minuten mee tot ze gaar zijn.

- Haal voor het opdienen de laurierblaadjes eruit.
- Tip: als je de aardappelen niet hebt meegekookt, kun je dit lekker eten met hasselback-aardappelen, gepofte aardappel of aardappel-courgette gratin.

Resultaat